27.11.2009. K.U.N.S. Galerija O.K., Rijeka - The 11 Visions Project

THE 11 VISIONS PROJECT
(skupna izložba)
Koncept: IVANA REŽEK

NENA BRKIĆ,NINA BRKIĆ,TAJČI ČEKADA,LENA KRAMARIĆ,MARIJA KRPINA,ANJA MALEĆ,MARINA PAULENKA,IVANA REŽEK,GABRIJELA RUKELJ,DIANA ŠIMEK,MARTINA VRBANIĆ
 
U Galeriji O.K. u K.U.N.S.-u, Franje Račkoga 24a, Rijeka, postavljena je izložba 11 suvremenih hrvatskih umjetnica pod nazivom "The 11 Visions Project". Svaka od umjetnica izlaže radove tipične za svoj umjetnički stil i viziju.  Koliko god njihovi radovi bili različiti, imaju nekoliko zajedničkih poveznica: inspiraciju ljudskim likom i nekim aspektom ženstvenosti, ekspresivni stil iza kojeg stoje snažne emocije i duboko promišljanje teme, i upotreba likova koji, iako odmaknuti od realističnog prikazivanja, gotovo nikada ne prelaze u potpunu apstrakciju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nina Brkić predstavlja se sa slikom iz serije 'akt deco', stiliziranim aktom svedenim samo na osnovne linije i poluskrivenim iza više slojeva boje. Anja Maleć sudjeluje sa instalacijom iz svoga projekta "Botox shop", koji ironizira potrebu da se uvijek izgleda odlično i dobro raspoloženo, čak i po cijenu 'klaunovskog' izgleda, pa svoje portrete slika sa velikim klaunovskim osmjesima. Tu je i Tajči Čekada, najavangardnija hrvatska modna dizajnerica, koja svojom kolekcijom "Mrtva priroda" dovodi ideju o povratku prirodi do ekstrema, koristeći prirodne materijale poput mahovine, slame, kora naranči, i školjaka, u kojima modeli izgledaju poput drevnih ratnica ili šumskih bića iz starih legendi. Na pomno osmišljenim fotografijama Nene Brkić nalazimo bajkovitu balerinu koje stare gradske ulice u sumrak koristi kao pozornicu za svoj romantičan ples, a Marina Paulenka predstavlja se zanimljivim i dramatičnim portretom kompleksnih konotacija, dopunjujući glamurozan izgled jednim neočekivanim detaljem. Lena Kramarić svoj osebujan i razrađen stil koji podsjeća na ilustraciju predstavlja slikom romantičnoga zagrljaja djelomično inspiriranog Klimtovim djelom, dok slika Marije Krpine, rađena kombiniranom tehnikom i filigranski izrađena do najsitnijeg detalja, djeluje kao vizualna poezija. Na slikama nježnih i pastelnih boja Gabrijele Rukelj naslućuje se snažna osobna komponenta i pomalo autobiografske note, dok je Diana Šimek ovoga puta inspirirana vatrenim plesovima i egzotičnim plesačicama, prikazujući na svojim slikama čistu radost života. Inspiraciju radošću vidimo i na slici Martine Vrbanić, ali u njenom slučaju nalazimo lik uhvaćen u skoku, koji se nalazi samo kao obris na višeslojnoj slici punoj prozračne svjetlosti. Slike Ivane Režek donose portrete koji su više prikazi unutarnjih stanja nego stvarne vanjštine, personificirajući tako određene emocije, i smješteni u snoliko okruženje.
 
Otvorenje izložbe održalo se u petak, 27.11.2009. u 21h
Izložba ostaje otvorena do 04. prosinca 2009. godine.

K.U.N.S.- GALERIJA O.K.
Franje Račkoga 24a, Rijeka
radno vrijeme: 17-02 h 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 

►  Novosti  - Monday, November 30, 2009
  |   Print   |   Home


  Home page - Default