DIANA ŠIMEK
MENU
O meni
Galerija
Izložbe
O radu
Novosti
Kontakt
 RSS - Favorites
 English

Upišite traženi pojam


NOVO!!! Od studenog 2020 počele su se održavati ON LINE-LIVE likovne radionice za djecu i odrasle preko ZOOM aplikacije, uživo svo vrijeme trajanja radionice. Prijave na dianasimek.zg@gmail.com

4.6.2002. Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Šport

Umjetnost je poruka, ona živi, djeluje i radi na stvaranju duhovne atmosfere. Poruka izložbe je naglasiti pozitivno djelovanje i utjecaj sporta na zdrav duh i tijelo čovjeka kao pojedinca, koliko i na pojedinca unutar jedne društvene zajednice.

Umjetnost, područje slikarstvo, zahtjeva jednaku disciplinu i predanost prema boji, formi i obliku kao što sport traži disciplinu tijela i pokreta. Svaki pokret u sportu zahtijeva naprezanje određenih mišića da bi se postigao željeni rezultat, tako i svaki pokret i dinamika u slikarstvu zahtjeva određene postupke formiranja likovnih elemenata. Jedan od tih postupaka je slučajnost i brzina figura u pokretu u prvom planu, sjedinjena sa čistoćom boja, jednostavnošću pravokutnih ploha i preciznošću graničnih prijelaza boja drugog plana slike u cjelinu.

Disciplina boje kao red i sportska disciplina. Ekspresivnost forme dinamičnih figura kao objektivna činjenica nemogućnosti ljudskog oka da zadrži trenutak jedne stotinke izdvojen iz cjelokupne sportske aktivnosti.
Figure mijenjaju svoja obličja ovisno o stupnju napetosti, brzine, težine i snage. Boja je u funkciji sadržaja, ali istovremeno svojim međusobnim odnosima karakterizira agresivnost, eleganciju, razigranost i slična djelovanja koja pojedinačni sport ostavlja u nama, pasivnim promatračima aktivnim duhom i percepcijom.

Bit umjetnosti ostvaren je i duboko ukorijenjen u praktičnim interesima, ali njezin duh razvija se u karakter neposrednosti i spontanosti. Umjetnost nastaje u dinamičnom odnosu između privida i materije, slučajnosti i konvencije, realnosti i imaginacije, a smisao daje u sklopu tih aktivnih sila koje se neprestano izmjenjuju, nadograđuju i nadopunjuju stvarajući ravnotežu, sklad i jedinstvo.

 
Diana Šimek
 
                           
 
 
 

►  Izložbe  - Tuesday, January 8, 2008
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum  


dianasimek.zg@gmail.com