DIANA ŠIMEK
MENU
O meni
Galerija
Izložbe
O radu
Novosti
Kontakt
 RSS - Favorites
 English

Upišite traženi pojam


NOVO!!! Od studenog 2020 počele su se održavati ON LINE-LIVE likovne radionice za djecu i odrasle preko ZOOM aplikacije, uživo svo vrijeme trajanja radionice. Prijave na dianasimek.zg@gmail.com

13.06.2008. Muzej Like Gospić - Likovna kolonija Velebit 2008

          U Muzeju Like Gospić otvorena je izložba slika nastalih na likovnoj koloniji Velebit 2008, dana 13.06.2008. petak u 19 h. Izložena su djela slijedećih autora: Branka Božić, Mladen Milotić, Helmut Bistika, Đurđa Merle, Petar Hranuelli, Zvjezdana Jembrih, Toni Franović, Ana Schaub, Ivan Radman, Nikolina Ivezić, Karina Sladović, Petar Dolić, Eugen Varzić, Diana Šimek

Likovna kolonija Velebit 2008.

Sve što se o Velebitu može izreći ili napisati nedostatno je da se predoči sva veličina te mitske planine. Ako se kaže da je Velebit najduža hrvatska planina, malo se reklo. Ako se naglasi kako na Velebitu ima preko 30 vrhunaca nedostatno je izrečeno. Ako se predoči činjenica da na Velebitu ima nekoliko cjelina, o njegovoj veličini malo je rečeno. Ako se naglasi kako su na Velebitu dva nacionalna parka, jedan prirodni Botanički vrt ispod Zavižana, dva stroga rezervata - Rožanski i Hajdučki kukovi, jedan šumski rezervat - Štirovača, spomenik prirode -Cerovačke pećine, još uvijek nije sve rečeno.

Velebit već duže vrijeme istražuju prirodoslovci svih profila: geolozi, speleolozi, botaničari, zoolozi i zemljopisci. Jedinstven je to slučaj u našoj domovini. I umjetnici raznih pravaca posvetili su prirodi Velebita nešto od svoje ljubavi. Planinari, ali i ostali ljubitelji prirode, neprestano se dive prirodnim ljepotama Velebita.

Likovna kolonija Velebit 2008 zamišljena je kao druženje umjetnika sa prekrasnim krajolikom koji nam je priroda podarila. Premalo to cjenimo i poštujemo te želimo zahvaliti na likovni način što Velebit postoji. Upravo je to cilj okupljanja ovih umjetnika u općini Lovinac. Ipak iz ovih krajeva potiču i veliki naši umjetnici kao što su Uzelac i Kraljević.

Mnoštvo umjetnika prošlo je kroz Velebit te su očarani tim krajolikom tako da sam htio napraviti prijesjek generacije od mlađih do starijih umjetnika koji su pridonijeli hrvatskoj kulturi svojim radom pa zašto se i oni ne bi zadržali malo u Lovinačkom kraju i ostavili neki trag iza sebe da Općina Lovinac jednog dana ima nešto čime će biti ponosna.

Petar Hranuelli

(predgovor iz kataloga izložbe, Likovna kolonija Velebit 2008,
Muzej Like Gospić, 13.06.- 30.06. 2008.)
 
više na stranicama:
 
 ►  Novosti  - Friday, May 30, 2008
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum  


dianasimek.zg@gmail.com